Hem » lusthus
 

Lusthus

Lusthus har inget med egenskapen lust att göra även om namnet antyder det. Det härstammar från fornsvenskans ord lustagadher som står för lustgården eller paradiset.

Vad är ett lusthus?

Lusthus var länge en byggnad som överklassen och kungafamiljen hade i sina respektive trädgårdar. Oftast var lusthusen smyckade och stilfulla utvändigt. Baksidan som ofta stod mot en mur eller en häck i trädgården var vanligen inte lika påkostad som framsidan.

En vanlig variant av lusthus formen av en oktagon. Lusthus kan återfinnas både i privatpersoners trädgårdar eller i parker där allmänheten har tillträde antingen gratis eller mot inträdesavgift.

För att bygga ett lusthus kan bygglov behövas. Kontakta kommunen du tänker bygga lusthuset i och rådfråga. Att bygga ett lusthus kan kosta olika mycket beroende på vilka tillval man vill ha. Billigast blir det om man vill ha ett traditionellt lusthus utan fönster och isolering.


Populära lusthus:

 

Lusthus Garda 23m²

Lusthus Garda 23m²
94 095 kr

Lusthus Hanna 20,3 m²

Lusthus Hanna 20,3 m²
80 395 kr

Lusthus Hanna 14,1 m²

Lusthus Hanna 14,1 m²
72 695 kr

Lusthus Sylvia - 12 m²

Lusthus Sylvia - 12 m²
56 895 kr

Lusthus Eva 11,4 m²

Lusthus Eva 11,4 m²
56 095 kr

Lusthus Veronica 4 9,2 m²

Lusthus Veronica 4 9,2 m²
52 695 kr
 

Vad kan man ha lusthus till?

Förr användes lusthusen som ett ställe där adeln och kungligheterna kunde avnjuta en pipa, dricka kaffe och allmänt bara slappa. Lusthusen gav välbehaglig svalka under heta och soliga sommardagar. Dessutom kunde små barn leka medan föräldrarna enkelt hade utsikt mot alla håll. Ett traditionellt lusthus hade inga fönster eller isolering och var därför otänkbart att befinna sig i under vinterhalvåret och vid dåligt väder sommartid.

Det är ungefär vad dagens lusthus kan användas till också. En del lusthus isoleras dock och förses med fönster varför det går att äta mat eller ta det lugnt även vid dåligt och kallt väder där inne. I lusthus kan man även förvara saker då det inte används, vilket många gör under vintern.

Det är bara ägaren av lusthuset som sätter gränser för vad som får göras och inte göras där inne. Det kan även gå att övernatta i lusthuset om man vill det, med förbehåll att det har fönster.